MORSZCZUK Z POMIDORKAMI, OLIWKAMI I KAPARAMI


Morszczuk Livornese z kaszą bulgur. Pomysł na wyśmienity i szybki obiad  w stylu toskańskim. Gotowy w 20 minut.

SKŁADNIKI/3-4 OSOBY
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub zmiażdżone
1/3 łyżeczki papryki
1 puszka (400 g) pokrojonych w kostkę pomidorów
3 łyżki posiekanych oliwek kalamata bez pestek (można zastąpić czarnymi)
1 łyżka kaparów
sól i pieprz
500-680 g filetów dorsza lub morszczuka
1/4 łyżeczki suszonego oregano + do oprószenia ryby
1/4 natki pietruszki, posiekanej
1/4 świeżych liści bazylii, posiekanych

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
W dużej patelni żaroodpornej rozgrzej olej. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż przez 3-4 minuty lub do zrumienienia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj paprykę, gotuj, mieszając przez 30 sekund. Dodaj pomidory, oliwki, kapary i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Morszczuka oprósz oregano i solą. Ułóż jedną warstwą na patelni, lekko przyciskając do dna, aby każdy kawałek ryby był lekko zanurzony w pomidorach. Piecz przez 10 minut lub do momentu, aż ryba stanie się nieprzezroczysta w środku.
Przygotowaną w międzyczasie kaszę bulgur lub kuskus, rozłóż na talerze, połóż kawałki morszczuka na kaszy. Natkę i bazylię wymieszaj z mieszanką pomidorową, polej rybę i kaszę.
2020-01-30 11:22 504 MORSZCZUK LIVORNESE, DORSZ LIVORNESE, MORSZCZUK, DORSZ, DORSZ Z PIEKARNIKA

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.