Zupa brokułowa

ZUPA BROKUŁOWA

Szybki, prosty w wykonaniu i sycący krem z  brokułów.







SKŁADNIKI :

- 300 g brokułów (mogą być mrożone)
- marchewka
- mała pietruszka
- cebula
- 2 ząbki
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- ok. 1,5 litra wody
- kolendra lub natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz,szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE :

Posiekaną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. W połowie smażenia, dodać czosnek oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Zalać wodą, dodać rozdrobnione brokuły i gotować do miękkości ( ale nie za długo, gdyż stracą kolor), ok 10 - 15 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę zmiksować. Ponownie zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Krem brokułowy, posypać kolendrą, można też go udekorować całymi różyczkami brokułów - trzeba tylko pamiętać, aby przed zmiksowaniem zupy kilka odłożyć. Podawać z grzankami.

Wskazówki:
Smak zupy można podkręcić  imbirem/mieloną kolendrą/startym żółtym serem/serem pleśniowym/sokiem z cytryny.

Smacznego

2019-09-30 06:43 990 co na obiad, Zupa brokułowa, pyszna zupa z brokułów, zupa, brokuły

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.