Zupa brokułowa

ZUPA BROKUŁOWA
Szybki, prosty w wykonaniu i sycący krem z brokułów.
SKŁADNIKI :
- 300 g brokułów (mogą być mrożone)
- marchewka
- mała pietruszka
- cebula
- 2 ząbki
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- ok. 1,5 litra wody
- kolendra lub natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz,szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE :
Posiekaną drobno cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. W połowie smażenia, dodać czosnek oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Zalać wodą, dodać rozdrobnione brokuły i gotować do miękkości ( ale nie za długo, gdyż stracą kolor), ok 10 - 15 minut. Dodać sól i pieprz. Zupę zmiksować. Ponownie zagotować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Krem brokułowy, posypać kolendrą, można też go udekorować całymi różyczkami brokułów - trzeba tylko pamiętać, aby przed zmiksowaniem zupy kilka odłożyć. Podawać z grzankami.
Wskazówki:
Smak zupy można podkręcić imbirem/mieloną kolendrą/startym żółtym serem/serem pleśniowym/sokiem z cytryny.
Smacznego

