BOLOGNESE WEGETARIAŃSKIE

WEGETARIAŃSKIE BOLOGNESE
Gotowe w 25 minut.














SKŁADNIKI/ 4 porcje
1 łyżka oleju
1 mała biała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 marchewki, pokrojone w półtalarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
120 g / 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
400 g pokrojonych pomidorów w puszce
1 łyżka przecieru pomidorowego
600 ml / 2,5 szklanki wywaru warzywnego  lub rosołu
zioła: łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki rozmarynu, opcjonalnie odrobina estragonu
trochę świeżej bazylii i startego twardego sera

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę, smaż 2-3 minuty, aż zacznie się szklić, dodaj czosnek, marchewkę i seler. Smaż kolejne 3-4 minuty.
Dodaj soczewicę, pomidory, przecier pomidorowy, wywar i zioła, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 - 25 minut, aż soczewica zmięknie, a sos się zredukuje.
Podawaj ze spaghetti lub innym makaronem, udekorowane kolendrą lub świeżą bazylią i tartym twardym serem.
2020-02-18 16:44 397 bolognese, wegetariańskie bolognese, seler naciowy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.