Chrupiące skrzydełka z kurczaka


Skrzydełka idealnie sprawdzą się jako przekąska lub  danie główne. 







SKŁADNIKI

1 kg skrzydełek z kurczaka 
przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka w proszku (opcjonalnie ostra), przyprawa do kurczaka
Marynata: 200 ml jogurtu naturalnego, 1 jajko
Panierka: 200 g mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE
Skrzydełka pozbawiamy lotek i dzielimy na 2 części. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do kurczaka oraz papryką i odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki.
Następnie do zamarynowanych skrzydełek dodajemy jogurt oraz jajko i dokładnie mieszamy.
Skrzydełka obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu, aż skórka będzie rumiana . Gotowe skrzydełka wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

PROPOZYCJA PODANIA
Podajemy z różnego rodzaju dipami, frytkami, ryżem według Naszych upodobań. Znakomicie smakują również bez jakichkolwiek dodatków.


WSKAZÓWKI
Uważajmy, aby tłuszcz nie rozgrzał się za mocno, gdyż możemy spalić skórkę, a skrzydełka w środku będą surowe.

2020-01-30 12:48 1019

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.