Ciasto bananowe

Składniki na masę bananową:

- 1,3 kg bananów
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 60 ml wrzątku do żelatyny

Składniki na bitą śmietanę:

- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 x 2 łyżki żelatyny
- 2 x 60 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

- 1,5 paczki herbatników kakaowych
- 400 g masy krówkowej kajmak
- pół czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Obieramy banany ze skóry i blendujemy na mus. Dodajemy sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy. Do szklanki wsypujemy dwie łyżki żelatyny i zalewamy 60 ml wrzątku dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodajemy do zmiksowanych bananów i wszystko dobrze mieszamy. Odstawiamy na bok.

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni blaszki wykładamy herbatniki kakaowe. W razie potrzeby docinamy herbatniki, żeby przykryły dokładnie całe dno. Blaszkę odstawiamy na bok na pózniej.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę, gdy zacznie  gęstnieć dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Dzielimy ja na dwie równe części. Jedną część bitej śmietany wkładamy do lodówki, a do drugiej części dodajemy wcześniej rozrobioną żelatynę z 2 łyżek i 60 ml wrzątku. Żelatyna musi być wystudzona inaczej zwarzy się bita śmietana! Dodajemy do bitej śmietany małym strumieniem, cały czas mieszając mikserem. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wcześniej przyszykowany spód z herbatników kakaowych, rozprowadzając po całej powierzchni i równając ładnie górę.

Na bitą śmietanę wykładamy wcześniej przyszykowaną wcześniej masę bananową, rozprowadzając po całej powierzchni. Blaszkę wkładamy do lodówki, by masa bananowa lekko się ścięła (około 5 min).

W międzyczasie wyciągamy z lodówki drugą część bitej śmietany i małym strumieniem dodajemy wcześniej przyszykowaną wystudzoną żelatynę, którą rozrobiliśmy z 2 łyżek żelatyny i 60 ml wrzątku. Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.

Blaszkę wyciągamy z lodówki, masa bananowa powinna się już lekko ściąć i na nią wykładamy bitą śmietanę, rozprowadzając po całej powierzchni.

Wszystko przykrywamy kolejną warstwą herbatników maślanych, a na herbatniki wykładamy masę krówkową kajmakową, którą rozsmarowujemy po całej powierzchni herbatników.

Na koniec ścieramy po całej powierzchni gorzką czekoladę, posługując się np. obieraczką do warzyw.

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz. i  przechowujemy je w lodówce.

Smacznego!
2020-03-22 16:18 530 Ciasto bananowe, ciasto, banany

Komentarze

~Lasuch_Kuchenny

Ale bym wtranzolila to ciasto!!!:P

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.