Crème Brulee

Crème Brulee

 







SKŁADNIKI dla 6 osób

 

500 g śmietany 40%

1 laska wanilii

6 żółtek

1/ 2 szklanki nierafinowanego, drobno mielonego cukru

6 łyżek nierafinowanego cukru do skarmelizowania

 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i wydobyć ziarenka.
W garnku lekko podgrzać śmietanę z wyłuskanymi ziarenkami.
Do żółtek dodać cukier i miksować delikatnie na najniższych obrotach, tak aby nie napowietrzyć masy, aby nie stała się puszysta. Do żółtek z cukrem dodać ciepłą śmietanę, jednocześnie mieszając. Masę przecedzić przez sitko i napełnić nią foremki.
Każdą foremkę niezbyt szczelnie przykryć folią aluminiową. Foremki umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym napełnionym wodą tak, by sięgała do ok. 1/3 wysokości foremek.
Krem zapiekać w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 110°C przez ok. 50 minut.
Po zapieczeniu wystudzić i chłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin. Posypać łyżką cukru i skarmelizować specjalnym palnikiem lub w piekarniku (rozgrzać górną grzałkę piekarnika i ustawić funkcję grill, następnie krem umieścić pod grzałką na mniej więcej 2 minuty).

 

 

2019-09-26 08:09 84 co na obiad, Crème Brulee, przepis na Crème, Deser Brulee

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.