CZENAKI

Czenaki

Czenaki są daniem jednogarnkowym podawanym w niewielkich glinianych garnuszkach z pokrywką, w których zapieka się wszystkie składniki. Danie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego, co mamy w lodówce.

SKŁADNIKI/ 4 OSOBY:

ok. 500 g mielonego mięsa wieprzowego, może być również wołowe lub inne
2 marchewki 
2 pietruszki
2 cebule
2 ząbki czosnku, 
3-4 ziemniaki pokrojone w talarki lub grubą kostkę
2-3 łyżki oliwy,
sól, pieprz, rozmaryn, suszony koperek 
śmietana 18%,
ogórek kiszony

ok. 500 ml bulionu warzywnego
ser zółty


Przygotowanie:

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić solą, pieprzem oraz oliwą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ziemniaki pokroić w talarki lub w grubą kostkę.
Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem, oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. 

W glinianych naczyniach ułożyć warstwę ziemniaków, oprószyć delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem, następnie warstwę mięsa mielonego oraz cebulę, po czym warstwę warzyw. 
Układać w ten sposób warstwa po warstwie, aż do wypełnienia ok. 2/3 naczynia.
Całość zalać ok. 100 ml bulionu, przykryć i piec w temperaturze 160 C z termoobiegiem przez 45 - 50 min (bez termoobiegu w 180 C). Pod koniec pieczenia położyć na wierzchu ser pokrojony w plastry i odrobinę suszonego koperku..

Podawać z kiszonymi ogórkami pokrojonymi w drobną kostkę oraz kleksem śmietany.

Smacznego!


2019-11-16 18:15 720 co na obiad, Czenaki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.