Czenaki

Czenaki/Czynaki 

Czenaki (Czynaki) są daniem jednogarnkowym podawanym w charakterystycznych glinianych garnuszkach, dzbanuszkach.

Zapraszamy na Naszą wersję tej znakomitej potrawy.

Składniki dla 4 osób:

- ok 500g mielonego mięsa, u Nas wieprzowego, może być również wołowe lub inne,
- 2 marchewki ,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku, 
- 3-4 ziemniaki pokrojone w talarki lub grubą kostkę,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, suszony koperek, 
- śmietana 18%, ogórek kiszony,
- bulion warzywny ok 500ml
- ser, 


Przygotowanie:

 Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubym oku, doprawić solą i pieprzem oraz oliwą. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki należy pokroić w talarki lub w grubą kostkę. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. 
W glinianych naczyniach układamy warstwę ziemniaków oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Następnie układamy warstwę mięsa mielonego oraz cebulę, na koniec warstwę warzyw. 
Układamy w ten sposób warstwa po warstwie, aż do wypełnienia ok 2/3 naczynia, następnie całość zalewamy ok 100ml bulionu i pieczemy w temperaturze ok 180 stopni C przez około 50 min, pod koniec pieczenia dodajemy ser i odrobinę suszonego koperku.
Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze troszkę kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę oraz dużą łyżkę śmietany (opcjonalnie)

Smacznego!


2019-11-16 18:15 344 co na obiad, Czenaki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.