Czenaki

Czenaki/Czynaki
Czenaki (Czynaki) są daniem jednogarnkowym podawanym w charakterystycznych glinianych garnuszkach, dzbanuszkach.
Zapraszamy na Naszą wersję tej znakomitej potrawy.
Składniki dla 4 osób:
- ok 500g mielonego mięsa, u Nas wieprzowego, może być również wołowe lub inne,
- 2 marchewki ,
- 2 pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 ziemniaki pokrojone w talarki lub grubą kostkę,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, suszony koperek,
- śmietana 18%, ogórek kiszony,
- bulion warzywny ok 500ml
- ser,
Przygotowanie:
Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubym oku, doprawić solą i pieprzem oraz oliwą. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki należy pokroić w talarki lub w grubą kostkę. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku.
W glinianych naczyniach układamy warstwę ziemniaków oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Następnie układamy warstwę mięsa mielonego oraz cebulę, na koniec warstwę warzyw.
Układamy w ten sposób warstwa po warstwie, aż do wypełnienia ok 2/3 naczynia, następnie całość zalewamy ok 100ml bulionu i pieczemy w temperaturze ok 180 stopni C przez około 50 min, pod koniec pieczenia dodajemy ser i odrobinę suszonego koperku.
Tuż przed podaniem dodajemy jeszcze troszkę kiszonego ogórka pokrojonego w drobną kostkę oraz dużą łyżkę śmietany (opcjonalnie)
Smacznego!
