DORSZ DUSZONY W KREMOWYM SOSIE POROWYM

DORSZ DUSZONY W KREMOWYM SOSIE POROWYM

SKŁADNIKI/ 3 porcje
450 g filetów z dorsza
2 średnie pory, biała i jasno-zielona część; pokrojone w półkrążki
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
6 łyżek śmietany kremówki
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka tymianku
pół pęczka szczypiorku
limonka lub cytryna
sól, świeżo zmielony pieprz

1. Na dużej, głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła z łyżką oliwy, dodaj pory, tymianek; duś pod przykryciem około 8 minut.
2. Wlej zahartowaną śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na wierzch pora wyłóż  kawałki dorsza, a na nich po kawałeczku masła, duś pod przykryciem około 7-9 minut (w zależności od grubości ryby). Oprósz obficie szczypiorkiem.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami, cząstką cytryny, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.

WSKAZÓWKA
Dla podkręcenia smaku możesz dodać do sosu starty parmezan lub mozzarellę.
2020-01-09 13:25 451 co na obiad, dorsz, por, sos pomidorowy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.