Duszona cielęcina z borowikami
Tym razem uczta dla podniebienia, niezwykle delikatne i wspaniałe danie, które zaskarbi sobie wielu zwolenników...
Składniki:
- ok 500g cielęciny bez kości (tutaj możemy użyć każdego elementu z cielęciny)
- 4-5 sztuk świeżych borowików,
- jedna duża marchewka,
- 1 nieduża cebula,
- sól, przyprawa do cielęciny, tymianek suszony, rozmaryn suszony,
- ok 300 ml śmietany 12% lub 18 %
Przygotowanie:
Cielęcinę oczyszczamy z niepotrzebnych błon i lekko przesmażamy na patelni do zamknięcia się porów.
W garnku przesmażamy dosłownie przez ok 2-3 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojony w krążki oraz borowiki pokrojone w paski. Do całości dodajemy uprzednio podsmażoną cielęcinę i wszystko zalewamy śmietaną oraz ok 50 ml wody, dodajmy wszystkie przyprawy: ok pół łyżeczki tymianku, ok pół łyżeczki rozmarynu, ok 1 łyżeczkę przyprawy do cielęciny.
Całość dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę do miękkości, na koniec duszenia całość przyprawiamy solą do smaku.
Wskazówka:
Pamiętajmy, że cielęcina nie lubi pieprzu więc w miarę możliwości nie stosujemy.
Aby nasz sos był jeszcze bardziej aksamitny i gęsty możemy dodać na sam koniec duszenia ok 50g masła zamrożonego (wkładamy 50g masła do zamrażarki na dosłownie 7-10 min).
Masło wkładamy do sosu i mieszamy, trzymamy jeszcze na ogniu przez ok 10 min, sos będzie rewelacyjny i aksamitny. Polecamy
Sposób podania:
Cielęcinę podajmy z rozmaitymi kaszami czy ziemniakami z wody lub puree oraz z porcją ulubionej surówki.
ZAPRASZAMY!

Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy