DUSZONA GOLONKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ

DUSZONA GOLONKA Z MŁODĄ KAPUSTĄ 




Składniki:

- dwie wieprzowe golonki, 
- jedna nieduża młoda kapusta,
- jedna duża marchewka,
- jedna duża pietruszka,
- 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól pieprz naturalny, pieprz ziołowy, czosnek w proszku, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do dań z wieprzowiny,



Przygotowanie:


Golonki dość obficie solimy, dodajemy pieprz naturalny oraz ziołowy, paprykę w proszku, zioła prowansalskie, czosnek w proszku oraz przyprawę do dań z wieprzowiny. Wszystkie przyprawy dobrze wcieramy w golonki. ( ilość przypraw stosujemy według własnego uznania). Golonki odstawiamy do macerowania na 24 h.
Do garnka wkładamy golonki zalewamy ok 0,5 L wody oraz dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz posiekane ząbki czosnku. 
Golonki dusimy pod przykryciem przez około 2-2,5 (w zależności od wielkości golonek, musimy dusić do miękkości), pod koniec duszenia kiedy już golonki będą względnie miękkie dodajemy posiekaną młodą kapustę i tak dusimy jeszcze przez około 30 min.

Podajemy z ziemniakami w różnej postaci lub chlebem. Obowiązkowo z chrzanem i musztardą.

Smacznego! 

2020-03-27 20:03 279

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.