Duszone polędwiczki w sosie tymiankowym

DUSZONE POLĘDWICZKI W SOSIE TYMIANKOWYM


Serdecznie zapraszamy na rewelacyjne i delikatne polędwiczki w sosie tymiankowym.






Składniki:

- jedna polędwiczka wieprzowa,
- świeży lub suszony tymianek,
- sól, pieprz naturalny, przyprawa do mięsa wieprzowego, 
- jedna średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200ml śmietany 30%,

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy z twardych błon następnie kroimy na ok 1,5cm kawałki. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu i podsmażamy do zamknięcia się porów, wówczas polędwiczki będą delikatne i soczyste.
Polędwiczki przekładamy do osobnego garnka a w między czasie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę na tłuszczu, który pozostał po smażeniu polędwiczek oraz czosnek pokrojony w drobną kosteczkę (czosnek dodajemy dosłownie na ostatnią minutę szklenia cebuli). Zeszkloną cebulę dodajemy do polędwiczek, zalewamy śmietaną, dodajemy 1 płaską łyżeczkę tymianku oraz oprószamy przyprawą do mięs duszonych.
Polędwiczki dusimy ok 45 min po przykryciem, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe!

Sposób podania:
 


Polędwiczki wspaniale komponują się z kluskami śląskimi czy kopytkami oraz surówką z buraczków.

SMACZNEGO!




2020-11-21 13:34 46 duszone polędwiczki,

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.