Farfalle z tuńczykiem i mascarpone

Farfalle z tuńczykiem i mascarpone

Danie ekspresowe i proste w wykonaniu, które z łatwością można modyfikować, w zależności od tego, co mamy w lodówce.






SKŁADNIKI/ 4-5 porcji

400 g makaronu kokardki, muszelki, wstążki
serek mascarpone (można zastąpić 30% śmietaną)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok.5 łyżek oliwy
sól, pieprz kolorowy do smaku
natka pietruszki (sporo)
łyżeczka soku z cytryny

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, po czym wymieszać z połową oliwy.
Cebulę poddusić na pozostałej oliwie, dodać czosnek, tuńczyka - podgrzać. Na koniec dodać serek mascarpone i natkę pietruszki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny - ponownie podgrzać. Wszystko wymieszać z gorącym makaronem.Oprószyć parmezanem.

Gotowe

Wskazówki:
Danie można dowolnie modyfikować. Wzbogacić oliwkami,kaparami,zielonym groszkiem lub pomidorkami. Zamiast natki pietruszki dodać koperek, oregano lub szczypiorek.
2019-10-08 12:41 2447 co na obiad, Farfalle z tuńczykiem i mascarpone, farfalle, tuńczyk, mascarpone

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.