Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków


SKŁADNIKI/ 4 porcje
2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
przyprawy: 4 listki lalurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 czubate  łyżeczki majeranku,1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru, szczypta kurkumy dla koloru, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz
1 średnia marchewka, pokrojona w drobną kosteczkę lub starta na tarce o dużych oczkach
1 mała pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
1cm plaster średniego selera, starty na tarce o dużych oczkach
500 g boczniaków, oczyszczonych i pokrojonych w paseczki
1 litr bulionu lub wody

   
 

PRZYGOTOWANIE
Do garnka o grubym dnie, włożyć cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową, smażyć(szklić) na oliwie z masłem, mieszając przez około 1 minutę. Dodać czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler, szklić kolejną minutę, mieszając. Dodać boczniaki, dalej smażyć mieszając przez około 2 minuty. Pod konieć smażenia dodać majeranek, wymieszać, wlać bulion, zagotować, dodać sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 - 7 minut.
Podawać z bułką np. ciabattą.
2020-03-05 08:29 738 boczniaki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.