GUACAMOLE

Guacamole, czyli dip, pasta meksykańska z awokado. Istnieje wiele wariacji guacamole. W oryginalnej wersji występuje jako roztarte awokado z odrobiną limonki i soli.
Bardzo popularnymi dodatkami są pomidory, świeża kolendra, cebula, czosnek czy ostre papryczki.
My przedstawiamy urozmaiconą wersję, która smakuje wyśmienicie.
Zapraszamy!


SKŁADNIKI:
1-2 sztuki dojrzałego awokado
pęczek świeżej kolendry
1 pomidor (należy usunąć gniazda nasienne)
2 ząbki czosnku
pół średniej wielkości czerwonej cebuli
pół ostrej papryczki chili
sos z limonki, sól

PRZYGOTOWANIE
Awokado z czosnkiem blendujemy na gładką masę (można także rozetrzeć widelcem), następnie dodajemy sok z połowy limonki oraz posiekany drobno pęczek świeżej kolendry.
Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanej bardzo drobno papryczki chil, pokrojonego w drobną kostkę pomidora oraz pokrojonej w drobną kostkę cebuli. Dodajemy sól i wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając. Gotowe!

WSKAZÓWKI:
Nie wyrzucajmy pestki z awokado. Możemy ją włożyć do gotowego guacamole, wówczas awokado nie ściemnieje i dłużej zachowa żywy zielony kolor.

Guacamole wspaniale nadaje się do wszelkiego rodzaju nachos, chipsów, quesadillas, czy po prostu na kanapkę. 

2020-02-18 14:50 362

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.