GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ

Z dodatkiem cydru, marchewki, pieczarek i boczku.

SKŁADNIKI/4 PORCJE
500 kg łopatki wieprzowej lub szynki, pokrojonej w 1,5cm kawałki
2 marchewki, pokrojone w plasterki
9 g średnich pieczarek, pokrojonych w półplasterki
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżk oliwy
200 g chudego wędzonego boczku lub bekonu, pokrojonego w plasterki, a nastepnie w kostkę
3/4 szklanki cydru
300 ml bulionu
1/2 szklanki passaty
1 łyżka masła

przyprawy:
3 ziela angielskie, 2 liście laurowe,1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne


PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzany olej włożyć mięso.Nastepnie podsmażyć na większym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy całe mięso będzie obsmażone, dodać pokrojony w kawałeczki boczek, cebulę oraz przyprawy. Smażyć na mniejszym ogniu, aż cebula i boczek się zeszkli,co chwilę mieszając, dodać czosnek i jeszcze smażyć przez chwilę.
Następnie wlać cydr i zagotować na większym ogniu, aby odparował.
Dodać gorący bulion i przecier, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez 30 minut. Dodać marchewkę i pieczarki, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne pół godziny lub do miękkości mięsa.Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła.

WSKAZÓWKi
Aby urozmaicić gulasz, można dodać świeże lub suszone(uprzednio namoczone) grzyby/ świeżą paprykę.
Zamiast boczku można dodać szynkę parmeńską.
Jeśli chcemy nieco zagęścić sos, należy oprószyć gulasz mąką jaglaną lub ryżową bezpośrednio do garnka z gulaszem, wymieszać i gotować 1-2 minuty.
Podawać z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
2020-02-20 20:18 487 gulasz, łopatka wieprzowa, co na obiad

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.