INDYK W SOSIE KOPERKOWYM Z MARCHEWKĄ I POREM

Indyk z marchewką i porem w sosie śmietanowo - koperkowym.  Prosty, szybki i delikatny obiad dla całej rodziny. Gotowy w 20 minut.













SKŁADNIKI/ 3-4 PORCJE
600 g filetu z indyka, pokrojonego w nieduże plastry o grubości 1 cm
mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 średnia marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1 nieduży por, pokrojony w kosteczkę
przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta gałki muszkatołowej
150 ml rosołu/ wywaru
150 ml śmietany 18% (opcjonalnie śmietana 18% z dodatkiem śmietany 30% )
pęczek koperku


PRZYGOTOWANIE
Plastry indyka oprószyć solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, włożyć indyka, podsmażać po ok. 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć marchewkę, pora i wszystkie przyprawy. Smażyć, mieszając przez ok. 2 minuty, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać.
Dodać rosół i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 3 minuty. Włożyć plastry indyka, resztę masła i gotować już bez przykrycia ok. 2 minuty. Podczas gotowania raz przewrócić mięso.
Wlać śmietanę, dodać koperek, wymieszać i podgrzać.

PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki/ ryż/ mizeria

2020-02-04 12:48 2857 co na obiad, indyk, marchewka, por

Komentarze

~Urszula

na pewno ziemniaczana?...

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.