KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM I POREM



SKŁADNIKI/ 3 porcje
oliwa z oliwek
1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 por, biała i jasna część
2 łyżeczki estragonu
1 łyżeczka sosu sojowego
opcjonalnie: szczypta kopru włoskiego
500 ml wody
80 g jarmużu, posiekanego przelanego wrzątkiem, po czym zahartowanego zimną wodą
5 suszonych pomidorów, pokrojonych małą kosteczkę
na koniec:
1 łyżeczka masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki syropu klonowego
sól, pieprz świżo zmielony



PRZYGOTOWANIE
Pokrojonego i oprószonego solą i pieprzem kurczaka, obsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy, nastepnie zdjąć z patelni i odłożyć.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i łyżeczkę masła, wsypać kaszę i mieszając smażyć przez 1-2 minuty.
Dodać cebulę, po chwili pora, smażyć około 6 - 7 minut, aż warzywa się zeszklą. W trakcie smażenia dodać czosnek, estragon, koper włoski i sos sojowy. Dodać kurczaka, połączyć z warzywami i kaszą, smażyć jeszcze przez ok. 1 minutę.
Wlać gorącą wodę, gotować do momentu wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać jarmuż i suszone pomidory, przemieszać i  gotować jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodać łyżeczkę masła, skropić sokiem z cytryny, dodać syrop klonowy.
2020-03-10 12:46 101 kasza jaglana, jarmuż, por

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.