KASZOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

















SKŁADNIKI/ 3 porcje
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1 spora cebula, pokrojona w kosteczkę
200 g (10 szt.) pieczarek
400 g piersi indyka, pokrojonej w kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka oregano, słodka papryka, szczypta kurkumy dla koloru, sól
2-3 łyżki sosu sojowego
200 g zielonej fasolki szparagowej (w przepisie użyto mrożonej)
6 suszonych pomidorów, pokrojone w kosteczkę
11/2 szklanki bulionu lub rosołu
1 łyżeczka masła
2 garście posiekanego szczypiorku
    

PRZYGOTOWANIE:
Indyka oprószyć słodką papryką i odrobiną kurkumy, odłożyć na bok.    
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i kaszę, smażyć od czasu do czasu mieszając, ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać oregano, następnie przesunąć składniki  na bok patelni.
W wolne miejsce wlać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso  i pieczarki, polać sosem sojowym i krótko obsmażać przez ok. 5 minut. Wlać bulion, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie sosem sojowym i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać fasolkę, gotować jeszcze 5-7 minut lub do pożądanej miękkości. Pod koniec gotowania dodać suszone pomidory i łyżeczkę masła. Na koniec, posypać obficie szczypiorkiem.

WSKAZÓWKI:
W razie potrzeby, gdyby płyn zbyt szybko wyparował, należy podlać nieco rosołem lub wodą.
Mrożoną fasolkę, przed dodaniem na patelnię, przelać gorącą wodą, a nastepnie zahartować zimną.
Jeśli jeszcze bardziej chcemy podbić smak dania, możemy dodać nieco octu jabłkowego lub cydru, nastepnie odparować.
Kaszę gryczaną, można zastapić kaszą jęczmienną, bulgur lub pęczakiem. Należy tylko pamiętać, że każda kasza ma nieco inny czas gotowania.
Danie możemy łatwo modyfikować np. zastepując indyka kurczakiem lub dodając inne dodatki, jak brokuły, czy cukinię.
2020-03-09 13:25 174 kaszotto z fasolką szparagową, kaszotto z pieczarkami, suszone pomidory, kasza gryczana z fasolką szparagową

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.