Kedegeree z wędzona makrelą

KEDEGEREE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ
Aromatyczne, proste i pożywne danie na różne pory dnia.
SKŁADNIKI/ 2 porcje:
- 1 mała wędzona makrela
- 175 g ryżu basmati (dokładnie wypłukanego w zimnej wodzie i odsączonego)
- 1 mała drobno posiekana cebula
- małe opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 posiekane szalotki (opcjonalnie)
- 30 g mrożonego groszku (można zastąpić mrożona fasolka szparagowa itp.)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 łyżka curry
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- garść drobno posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki)
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
1. W rondlu (z grubym dnem) rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę + szczyptę soli, smażyć 2-3 minuty, aby się zeszkliła. Następnie dodać czosnek i curry, wymieszać - ponownie smażyć 1 minutę.
2. Dodać ryż, smażyć kolejne 2 minuty, aby wszystkie ziarenka dokładnie były pokryte przyprawami.
3. Dodać gorący bulion oraz groszek. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć rondel i gotować ok.10 - 12 min. do momentu, aż ryż wchłonie bulion, ale pozostanie nieco wilgotny.
7. W międzyczasie makrelę obrać i oczyścić z ości, podzielić na mniejsze cząstki, a kolendrę drobno posiekać.
Do gotowego ryżu dodać makrelę, szalotkę, pomidorki i kolendrę, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Delikatnie wmieszać składniki do ryżu.
Danie wyłożyć na talerze, podawać z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Naszym zdaniem, kedegeree świetnie smakuje, podane z mieszanką sałat vinegret
Smacznego
