KLUSKI ŚLĄSKIE


Kluski śląskie z mąką ziemniaczaną - bezglutenowe















SKŁADNIKI/ OK. 60 SZTUK
1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól

PRZYGOTOWANIE
Odcedzone, odparowane i jeszcze gorące ziemniaki, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę; wystudzić .
Ziemniaki przełożyć do miski, dokładnie wyrównać powierzchnię. 1/4 część ziemniaków, wykroić i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, posolić i wyrobić składniki na gładkie ciasto.
Formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego. Palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki robić małe wgłębienie.
Kluski wrzucać partiami do wrzącej*(ale nie gotującej się) osolonej wody. Trzymać w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 9-12 minut. Zamieszać, aby nie przykleiły się do dna.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze.

PROPOZYCJA PODANIA
z sosem pieczarkowym/ bitkami/ podsmażoną cebulką/ boczkiem/ zrumienioną bułką tartą.

WSKAZÓWKA
Należy uważać, aby woda się nie zagotowała, dzięki czemu kluski będą miały gładką powierzchnię.
Czas gotowania klusek zależy od ich wielkości.
Kluski można robić bez jajka. Są jednak bardziej gumowate.
Do klusków można dodać kawałeczek masła wielkości kciuka.
2020-02-01 13:22 291 kluski śląskie

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.