Kotlety mielone

KOTLETY MIELONE

Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

SKŁADNIKI: 8 SZTUK

1/2 czerstwej białej bułki lub 1 kajzerka
100 ml mleka lub wody do namoczenia bułki
500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego lub wieprzowo-wołowego*
1 średnia cebula starta na tartce o drobnych oczkach
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
1 jajko
1 łyżeczka soli lub do smaku
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu zmielonego
25 ml zimnej wody zwykłej lub gazowanej
bułka tarta do obtoczenia
1/2 kostki smalcu lub masło klarowane do smażenia*


PRZYGOTOWANIE
Bułkę, zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia.
Do miski włożyć mięso, startą cebulę, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, dodając po trochu wody.Gotowa masa powinna być plastyczna i nie powinna kleić się do dłoni.
Uformować niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć przez pierwszą minutę na dużym ogniu, po czym po 3-4 minuty z każdej strony na średnim; bez przykrycia.

WSKAZÓWKA
-Jeżeli chcemy usmażyć kotlety wcześniej, a nie chcemy, aby wyschły podczas podgrzewania, możemy je tylko obsmażyć z obu stron na patelni, a dopiero przed podaniem przełożyć do rondelka z odrobiną masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 C na około 15 minut.
-Kotletów nie należy smażyć zbyt długo, ponieważ będą wysuszone.
-Im kotlety będą lepiej wyrobione, tym będą pulchniejsze.
-Mięso na kotlety nie powinno być zbyt chude, gdyż kotlety wyjdą twarde.
2019-12-17 15:46 504 co na obiad, kotlety mielony

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.