KOTLETY Z KURCZAKA W MARYNACIE

Mięciutkie i delikatne kotleciki w stylu chińskim- idealne dla dla całej rodziny.















SKŁADNIKI:
    650 g filetu z indyka lub kurczaka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
    3 żółtka
    3 łyżki oleju np. ryżowego do marynaty + olej do smażenia*
    2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
    2 duże ząbki czosnku, zmiażdżonego
    płaska łyżeczka soli, pieprz, po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
    opcjonalnie do wyboru: ulubione zioła, sos sojowy

Mięso pokroić w poprzek na płaskie kotlety, po czym dodatkowo lekko rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.  
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, jogurt, czosnek, olej oraz przyprawy, następnie wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką.
Kotlety zanurzyć w marynacie, dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż się ładnie zrumienią (po około 2 minuty z każdej strony).
 
WSKAZÓWKI:
Tłuszcz powinien zakrywać całą powierzchnię patelni.
2020-03-12 17:27 330 kotlety z kurczaka, delikatne kotlety z indyka, kotlety w panierce, kotlety w marynacie

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.