KREM Z DORSZA

KREM Z DORSZA

 










SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

1 Bagietka

500 g świeżego dorsza

10 ząbków czosnku

1 Szklanka mleka

0,5 szklanki oliwy

Pietruszka i bazylia

Sól, pieprz

 

Układamy filet w naczyniu żaroodpornym, dodajemy czosnek i zalewamy mlekiem (najlepiej, aby dorsz został całkowicie przykryty mlekiem).

Gotujemy w piekarniku w temp 120 C około 25 minut, następnie wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy dorsza i wyjmujemy czosnek (można też zostawić, kwestia gustu). Przenosimy do miski, miksujemy robotem kuchennym, powoli dolewając oliwę. Postępujemy tak samo jak w przypadku robienia majonezu.
Na koniec, kiedy nasz dorsz ma kremową konsystencję dodajemy natkę pietruszki i bazylię oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy w cieniutkie kromki i grillujemy na patelni. Na grzanki nakładamy krem z dorsza.

Gotowe

 

 

2019-09-21 10:18 60 Krem z dorsza, dorsz

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.