Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

 

Składniki dla 4 osób

1,2 zielonego groszku

500ml bulionu warzywnego

100g masła

200g kwaśnej gęstej śmietany

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek (EVO)

2 łyżki stołowe octu winnego bądź z jabłek

 

 

 

Zielony groszek wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i gotujemy maksymalnie 2 minuty od pierwszego wrzenia w przypadku, kiedy używamy mrożonego groszku, jeśli jednak mamy świeży groszek gotujemy, dopóki nie będzie miękki (czyli niewiele dłużej).

Wlewamy zawartość garnka do blendera i miksujemy tak długo, dopóki nie otrzymamy gładkiej kremowej konsystencji (jeśli potrzeba dodajemy trochę wody).

Następnie przekładamy nasz krem z powrotem do garnka, stawiamy na małym ogniu i doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dodajemy masło, oliwę oraz ocet. Lekko podgrzewamy ciągle mieszając.

W między czasie kroimy cebule i przypalamy ją na suchej patelni (foto2).

Kiedy nasz krem jest już gotowy, wlewamy go do miseczek, dekorujemy kwaśna śmietaną i przypalaną cebulą (foto3).

Gotowe

 

 

 

 

2019-09-12 14:27 100 Krem z zielonego groszku, zupa krem

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.