KREWETKI TYGRYSIE NA BIAŁYM WINIE

SKŁADNIKI/ 4 porcje:
oliwa z oliwek
1 kg świeżych krewetek tygrysich (mogą być też inne)
1 szalotka
1/3 świeżej papryczki chilli
natka pietruszki(ilość wedle uznania)
ok. 200 ml wytrawnego białego wina
sól, pieprz świeżo mielony
1/2 łyżeczki miodu
ok. 20 - 30 g masła
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
Krewetki pozbawiamy głowy, oczyszczamy z pancerzy oraz przewodów pokarmowych, pozostawiamy tylko ogonki.
Na odrobinie oliwy lekko przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę tak, aby się lekko zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i wszystko razem podsmażamy przez ok. 1 min.
Dodajemy krewetki, smażymy około 5 minut. Kiedy krewetki będą zmieniać kolor na różowy, dodajemy białe wytrawne wino oraz pół łyżeczki miodu (dla przełamania smaku). Całość dusimy przez następne 5 min.
Pod koniec duszenia dodajemy masło, aby lekko zagęścić i zredukować sos i dusimy jeszcze przez ok. 2 minut. Pod koniec duszenia dodajemy drobno posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe!
Całość przed podaniem skrapiamy odrobiną soku z cytryny oraz oprószamy natką pietruszki.
Podajemy z grzankami lub innym pieczywem.


Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy