KURCZAK CHORISO JAMBALAYA

Pyszna mieszanka wędzonej kiełbasy, kurczaka, pomidorów i ryżu. Świetna na lunch następnego dnia.













SKŁADNIKI/ 4 OSOBY
1 łyżka oliwy z oliwek
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kawałki
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 czerwona papryka, cienko pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
75-100 g chorizo, pokrojonej w plastry
1 łyżka przyprawy Cajun*
250g ryżu paraboiled
400g  pomidorów z  puszki
450 ml wywaru z kurczaka
natka pietruszki lub kolendra



PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka na złoty  kolor; ok. 3-4 minuty. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę; ok. 3-4 minuty.
Dodać paprykę, czosnek, chorizo, przyprawę Cajun, gotować jeszcze 5 minut.
Dodać kurczaka, ryż, pomidory i wywar, przykryć, gotować  15 minut. Po tym czasie wyłączyć i trzymać pod przykryciem jeszcze 10 minut.

WSKAZÓWKI
W  zależności od preferowanej konsystencji ryżu, czas gotowania możesz wydłużyć lub skrócić.
Przyprawę Cajun, możesz zastąpić własną mieszanką, składającą się z przypraw wchodzących w jej skład, takich jak: papryka słodka, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek.
Danie możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, jak: zielony groszek, szpinak, pieczarki, seler naciowy. Zamiast piersi z kurczaka możesz dodać mięso z udek lub mięso z indyka.
Zamiast chorizo, możesz dodać inną pikantną wędzoną kiełbasę lub kabanosy.
2020-02-24 12:30 1040 kurczak, choriso, jambalaya

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.