KURCZAK CURRY


Łagodny, kremowy kurczak curry w jogurcie greckim i sosie pomidorowym. Gotowy w 30 minut.












SKŁADNIKI/ 4 OSOBY
2 łyżki oleju np.ryżowego lub 1 łyżka łyżka oleju + 1/2 łyżki masła
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
kawałek imbiru wielkości kciuka; starty
3 cm kawałeczek świeżej kurkumy, starta
6 udek z kurczaka; bez kości i bez skóry
2 1/2 łyżeczki przyprawy curry
400 g krojonych pomidorów z puszki
250 ml rosołu/ wywaru lub wody
350 g jogurtu greckiego
1 mały pęczek kolendry, porwane listki z łodyżkami
DO PODANIA: gotowany ryż basmati lub chlebek naan


PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej olej z masłem w naczyniu żaroodpornym lub dużej patelni, dodaj cebulę i sporą szczyptę soli; smaż przez ok. 8 minut, na złoty kolor. Dodaj czosnek, imbir i kurkumę; smaż przez kolejną minutę.

Pokrój kurczaka na grubsze ok. 3 cm kawałki, dodaj do cebuli i czosnku; smaż przez 4-5 minut, dodaj curry i pomidory oraz 200 ml rosołu. Całość zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 20 minut lub do momentu, aż sos się zagęści i nabierze głębszego smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj jogurt, świeżą kolendrę i zmielone migdały, przypraw i podawaj z ciepłym naan lub puszystym ryżem basmati.

WSKAZÓWKI
- Udka z kurczaka możesz zastąpić piersią z indyka lub kurczaka.
- Jeśli zależy ci na bardzo gęstym sosie, możesz pominąć rosół lub wodę.
- Jeśli chcesz, aby curry miało bardziej intensywny, orientalny smak, możesz do niego dodać: po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, kolendry, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.
- Jeśli nie przepadasz za kolendrą, możesz dodać szczypior lub natkę.
2020-02-03 15:09 1644 KURCZAK CURRY, CURRY, INDYK CURRY, DANIA INDYJSKIE, KURCZAK, PIERSI Z KURCZAKA

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.