Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich

Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich 

Marynata jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy ją również wykorzystać do innych rodzajów mięsa.






SKŁADNIKI:

Składniki marynaty:

ok. 1/2 szklanki musztardy Dijon
1/4 szklanki octu balsamicznego (niekoniecznie)
1/4 szklanki soku z cytryny
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
ok. 3/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

6-8 dowolnych części kurczaka (np. filety z udek)

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
2. Kurczaka podzielić na odpowiednie porcje, zalać marynatą, dokładnie wymieszać.
3. Marynować minimum 2 godziny poza lodówką lub 4 godziny w lodówce.
4. Tak przygotowane kawałki kurczaka grillować lub piec w wysokiej temperaturze do momentu, aż się zarumienia, a wewnątrz będą jeszcze soczyste.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką.

Smacznego

2019-10-01 07:02 872 co na obiad, Kurczak w marynacie z ziół prowansalskich , danie z kurczaka

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.