Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Pełne smaku, jędrne i aromatyczne 

1/2 kg kurek
1 cebula średniej wielkości
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1 łyżka masła
1- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego typu - grecki (można zastąpić śmietaną 18%)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki(nie za dużo)
opcjonalnie jeden duży, zmiażdżony ząbek czosnku, sól
świeżo! zmielony czarny pieprz

1.Kurki przebrać, umyć dokładnie pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku. Największe przekroić na pol.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, lekko posolić, następnie, cały czas mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się szklić ok.2-3 min.
4.Dodac kurki, posolić, wymieszać, smażyć na dużym ogniu często mieszając przez 8-10 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje, a grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach.
5.Dodac masło, wymieszać, trzymać chwile na ogniu, aż się rozpuści.
6.Zdjac z ognia, wlać jogurt, wymieszać, dodać natkę, pieprz, ewentualnie sól - ponownie wymieszać. Jeśli zajdzie potrzeba podgrzać.

Kurki wyśmienicie smakują z pajdą świeżego pszennego chleba lub bagietka. Można je również podawać z makaronem, młodymi ziemniakami, polać upieczoną rybę lub grillowane mięso.
Aby nasza potrawa były naprawdę pyszne:
- pokrój tylko największe - resztę pozostaw w całości
- smaż na dużym ogniu, aby jak najkrócej gotowały się w swoim sosie i aby jak najszybciej odparowała z nich woda
- koniecznie dopraw świeżo zmielonym pieprzem
- kurki powinny pozostać jędrne!

Smacznego 

2019-09-27 08:27 1057 co na obiad, Kurki w śmietanie, kurki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.