ŁOSOŚ Z SOSEM CZOSNKOWO-CYTRYNOWYM I FRYTKAMI

ŁOSOŚ Z SOSEM CZOSNKOWO-CYTRYNOWYM I FRYTKAMI


SKŁADNIKI/ 3 PORCJE
ŁOSOŚ
2 filety z łososia, razem ok. 500-600 g, pokrojone
1 łyżka oliwy extra vergine
sól

SOS
sos cytrynowy:
100 ml śmietany 18%
70 ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2-3 łyżeczki soku z limonki
spory ząbek czosnku
łyżeczka syropu klonowego lub miodu
opcjonalnie, kilka drobno posiekanych listków mięty

Frytki
około 800 g ziemniaków, obranych, umytych i osuszonych
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub smalcu gęsiego
sól kamienna i świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie, zioła do wyboru - oregano, tymianek, rozmaryn


PRZYGOTOWANIE
-Pokrojone ziemniaki pokroić w podłużne paski, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Polać oliwą wymieszać, aby wszystkie ziemniaki były nią dokładnie wysmarowane. Ułożyć na blasze, tak aby na siebie nie nachodziły. Piec przez około 20 minut w temp. 240 stopni, w połowie czasu przemieszać.
-W międzyczasie łososia oprószyć solą, skropić oliwą, wyłożyć na blachę z frytkami 10 minut przed końcem pieczenia.
-Składniki sosu dokładnie wymieszać.
2019-12-06 14:33 515 co na obiad, Łosoś ,sos czosnkowo-cytrynowy,frytki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.