Makaron z sosem szpinakowym, cukinią i zielonym groszkiem
.jpg)
Pomysł na bardzo smaczny i szybki obiad w tygodniu. Gotowy w 20 minut. Po małej modyfikacji, idealny obiad również dla wegan.
SKŁADNIKI/ 3 PORCJE
150 g (ok.2 szklanki) makaronu penne
1 cukinia, podzielona na pół i pokrojona w półksiężyce
2 spore ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
sok z 1 cytryny
200 g świeżego szpinaku
125 ml (1 szklanki), śmietanki 30% *
150 g (1 szklanka) groszku, mrożonego lub świeżego
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
świeże listki mięty do dekoracji
opcjonalnie, oprószyć parmezanem
WYKONANIE:
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Cukinię* rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, oprószyć solą, piec z termoobiegiem 7-10 minut. Po tym czasie dodać czosnek i piec przez kolejne 5-7 minut, na złoty kolor. Po tym czasie wyjąć blachę i odstawić.
- W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić i odstawić.
- Do garnka wlać śmietankę, dodać szpinak i sól i gotować na średnim ogniu, aż szpinak zmięknie. Dodać upieczony czosnek i zmiksować za pomocą blendera, aż powstanie gładki sos.
- Do sosu dodać cukinię i groszek, gotować przez kolejne 5 minut.
Na koniec dodać makaron i sok z cytryny.
WSKAZÓWKI:
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz piec cukinii i czosnku w piekarniku, możesz podsmażyć te składniki na patelni.
Danie, możesz modyfikować, dodając inne dodatki, jak pieczone różyczki brokuła, podsmażone pieczarki, czy też listki jarmużu.
Jeśli jesteś weganinem, możesz śmietanę zastąpić mlekiem migdałowym lub innym roślinnym, a makaron pszenny, makaronem z brązowego ryżu. Możesz również dodać drożdże odżywcze (najlepiej bezpośrednio po zblendowaniu sosu).
~Ela91
Bardzo fajnie wyglada i jeszcze lepiej smakuje :) Polecam