MAKARON ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

MAKARON ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Banalnie proste, szybkie i pyszne danie.

SKŁADNIKI/ 4 PORCJE:

200 g makaronu np. kokardek
200 g fety, grubo rozkruszonej lub pokrojonej w 1 cm kostkę
300 g świeżego  szpinaku, sałatkowego baby
garść orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
3 łyżki oliwy lub masła
Opcjonalne dodatki: zioła np. estragon, natka pietruszki, parmezan


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z czosnkiem i orzechami, smażyć delikatnie przez około minutę.
Dodać liście szpinaku i mieszać, aż zwiędną. Wyłączyć ogień, dodać fetę  przyprawić do smaku pieprzem, cały czas mieszając.
Odcedzony gorący makaron, przełożyć do garnka ze szpinakiem i fetą. Zamieszać, wyłożyć na talerze, posypać grubo zmielonym pieprzem.

PORADY:
Danie z łatwością możemy modyfikować, dodając inne dodatki np. wędzony łosoś, kurczak, kurki, pieczarki, boczek, czy szynka parmeńska.
2019-11-26 08:16 201 co na obiad, makaron, szpinak, feta, orzechy włoskie

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.