MAKARON ZE SZPINAKIEM, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Banalnie proste, szybkie i pyszne danie.
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE:
200 g makaronu np. kokardek
200 g fety, grubo rozkruszonej lub pokrojonej w 1 cm kostkę
300 g świeżego szpinaku, sałatkowego baby
garść orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
3 łyżki oliwy lub masła
Opcjonalne dodatki: zioła np. estragon, natka pietruszki, parmezan
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z czosnkiem i orzechami, smażyć delikatnie przez około minutę.
Dodać liście szpinaku i mieszać, aż zwiędną. Wyłączyć ogień, dodać fetę przyprawić do smaku pieprzem, cały czas mieszając.
Odcedzony gorący makaron, przełożyć do garnka ze szpinakiem i fetą. Zamieszać, wyłożyć na talerze, posypać grubo zmielonym pieprzem.
PORADY:
Danie z łatwością możemy modyfikować, dodając inne dodatki np. wędzony łosoś, kurczak, kurki, pieczarki, boczek, czy szynka parmeńska.

Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy