MAKARONOWA SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ

Z czerwoną fasolą, boczkiem i selerem naciowym.

Pyszna i sycąca sałatka, która jest świetnym posiłkiem zarówno na lunch, kolację, do pracy czy szkoły. Dobra od razu po przygotowaniu oraz następnego dnia. Polecamy!












SKŁADNIKI:
225 g makaronu macaroni
60 dag boczku wędzonego lub bekonu, pokrojonego w wąskie plasterki
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 zmiażdżony ząbek czosnku
4 jasnozielone łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
425 g puszka czerwonej fasoli, odsączonej
sól, świeżo mielony pieprz

DRESSING:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
sól, pieprz

1. Makaron ugotować al dente.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę i dalej smażyć, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
3. Bekon z cebulą i czosnkiem, fasolę i selera dodać do makaronu, wlać dressing i wymieszać.


WSKAZÓWKA
Ocet winny z powodzeniem zastąpisz octem balsamicznym lub jabłkowym.
Kupując seler naciowy, wybieraj mniej przerośnięty o jasnozielonych łodygach.
Z ciemnozielonych łodyg, usuń twarde włókna, dzięki czemu seler będzie smaczniejszy.
2020-01-07 16:48 641 co na obiad, makaron, czerowna fasola

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.