SAŁATKA PANZANELLA

Klasyczna włoska sałatka z chleba i pomidorów - bardzo smaczna, szybka i  prosta w wykonaniu. Idealna na lekką kolację lub lunch.






SKŁADNIKI/ 4 OSOBY

400 g  czerstwej ciabatty lub wiejskiego chleba na zakwasie, pokrojonego w kostkę*
300 g świeżych pomidorów, pokrojonych w kawałki wielkości kęsa
opcjonalnie, świeży ogórek, pokrojony w kostkę
1 szalotka lub czerwona cebula, drobno posiekana
ocet balsamiczny i oliwa z oliwek
sól himalajska i świeżo mielony pieprz
świeża bazylia, posiekana
dodatki opcjonalne: ząbek czosnku, musztarda Dijon, tarty parmezan


PRZYGOTOWANIE
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Oliwę mieszamy z octem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wraz z chlebem mieszamy i wykładamy na talerz..

Gotowe


WSKAZÓWKA
-Zamiast octu balsamicznego, możesz użyć octu z białego lub czerwonego wina.
-Jeśli masz więcej czasu, zamiast czerstwego pieczywa możesz użyć świeżego, podpieczonego. Ciabattę pokrój w kromki, ułóż na blasze, skrop oliwą, piecz ok. 15 minut w temp. 170 C, aż się zarumienią. 



2019-09-13 11:13 1338 co na obiad, Panzanella

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.