PIECZONE BATATY


CHRUPIĄCE FRYTKI Z BATATÓW 
Doskonałe do grillowanego kurczaka, domowego burgera, jajka sadzonego lub na imprezową przekąskę z dodatkiem keczupu i majonezu.













SKŁADNIKI/ na jedną blachę
1 duży batat (ok.700 g), obrany umyty i osuszony
1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Inne opcjonalne dodatki: rozmaryn, tymianek, papryka w proszku słodka/ wędzona, pieprz cayenne, pieprz świeżo mielony, kumin, czosnek w proszku

Rozgrzej piekarnik do 220 C.
Bataty pokrój w słupki o szerokości i grubości ok. 6,5 mm.
Przełóż frytki do miski, oprósz mąką kukurydzianą i solą. Podrzucaj kilka razy, aż frytki zostaną równomiernie pokryte. Skrop oliwą, ponownie podrzucaj, aż wszystkie frytki będą nią wysmarowane.
Ułóż frytki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów między poszczególnymi frytkami. Piecz około 15 minut, następnie odwróć frytki, aby opiekły się ze wszystkich stron. Piecz jeszcze 5 - 10 minut lub do momentu, gdy frytki będą chrupiące.


WSKAZÓWKA
Ziemniaki powinny być podobnej grubości, aby frytki upiekły się równomiernie.
Piekarnik góra - dół, bez termoobiegu.
Ziemniaki nie mogą być stłoczone na blasze.
Najlepiej wszystkie przyprawy dodać pod koniec pieczenia lub po upieczeniu, w przeciwnym razie mogą się przypalić i stracić swój smak.
2020-01-24 16:39 304 BATATY, PIECZONE BATATY, PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW, PIECZONE FRYTKI, FRYTKI

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.