PIECZONE ZIEMNIAKI

SKŁADNIKI/ 3 - 4 PORCJE
1 kg ziemniaków, obranych
5-6 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego smalcu gęsiego
sól kamienna, pieprz świeżo mielony

OPCJONALNE DODATKI
-świeży tymianek- mieszamy z ziemniakami na blasze przed pieczeniem
-świeży rozmaryn, nieobrane główki czosnku - mieszamy z ziemniakami na blasze przed pieczeniem
- zmiażdżony czosnek, drobno posiekana natka pietruszki - 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy i mieszamy z ziemniakami


PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Ziemniaki pokroić w mniej więcej takiej samej wielkości kawałki; ok.3,5-4 cm. Opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, lekko posolić, zagotować.
Od momentu zagotowania, gotować na wolnym ogniu, częściowo przykryte przez około 7 minut*.
Ziemniaki dokładnie odcedzić, odparować przez kilka sekund na bardzo małym ogniu; delikatnie 3-4 razy potrząsnąć garnkiem, polać oliwą.
Ziemniaki, z całą oliwą z garnka, wyłożyć na blachę, oprószyć solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, aby wszystkie były wysmarowane tłuszczem. Następnie rozłożyć, tak aby na siebie nie nachodziły.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Aby były ekstra chrupiące, w trakcie pieczenia przewracać ziemniaki co kilkanaście minut.


WSKAZÓWKI
-Do pieczenia najlepsze będą ziemniaki sypkie.
-Aby stwierdzić, czy ziemniaki są wystarczająco ugotowane, włóż ostry nóż do ziemniaka. Jeśli nóż wślizguje się dość łatwo, ale napotyka na pewien opór w środku, ziemniaki są gotowe.
-Ziemniaki ułóż możliwie luźno na blasze, gdyż byt ścisłe ułożenie spowoduje, wytworzenie pary pod ziemniakami i zamiast się upiec, ugotują się.
- Żeby mieć pewność, że ziemniaki są dobrze odparowane i wysuszone, możesz je odcedzić na cedzaku, pozostawić chwilę do wyschnięcia, potrząsnąć kilka razy, po czym ponownie wrzucić do garnka lub większej miski.
2019-12-13 15:41 530 co na obiad, pieczone ziemniaki

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.