Pieczony kurczak z koprem włoskim


Pieczony kurczak z koprem włoskim i pomarańczami










Składniki
3 duże pomarańcze
3 łyżki musztardy ziarnistej
2 zmiażdżone ząbki czosnku, można pominąć
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
8 udek z kurczaka, ze skórą lub bez
2 bulwy kopru włoskiego
15 g oliwek bez pestek, grubo posiekanych
8 gałązek tymianku, tylko liście
10 g płatków migdałowych, prażonych

Inne opcjonalne dodatki:
sos sojowy, nasiona kopru włoskiego, pernod


1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
Kurczaka oprósz obficie solą i pieprzem.
Do miski  zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy, dodaj sok z 2½ pomarańczy, musztardę, miód i oliwę. Dodaj kurczaka, wymieszaj i pozostaw do marynowania.

2. Przekrój bulwę kopru na pół, odrzuć rdzeń, następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm i umieść na głębszej blasze do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Wlej marynatę wraz z kurczakiem. Pozostałą część pomarańczy pokrój na segmenty o grubości 0,5 cm, obłóż nimi kurczaka, posyp oliwkami i tymiankiem, a następnie dopraw.

3. Piecz 40 - 45 minut, aż kurczak będzie złotobrązowy i gotowy w środku.

 Kurczaka podawaj z koprem włoskim, kawałkami pomarańczy oraz perłowym kuskusem/ ryżem. Obficie polej sosem i oprósz płatkami migdałów.

Wskazówka
Zamiast kurczaka, możesz użyć białych filetów rybnych.
Aby sos był gęstszy i jeszcze bardziej intensywny w smaku, kurczaka, koper włoski, oliwki i pomarańczę należy przełożyć do naczynia i przykryć, aby nie wystygł. Pozostały sos przelać do rondelka, zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez 3-4 minuty, aż zgęstnieje.
2020-01-03 13:02 864 co na obiad, kurczak, koper włoski

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.