Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym na szybko.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym na szybko.

Niezmiernie szybki i przepyszny sposób na szybkie danie zarówno dla najmłodszych jak i również dla tych nieco starszych.Zapraszamy!

Składniki dla 4 osób:

- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- sól, pieprz naturalny, dowolna przyprawa do kurczaka,
- śmietana 18%

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy z niepotrzebnych żyłek i kroimy na podłużne nieco grubsze paski. Następnie doprawiamy solą, odrobiną pieprzu naturalnego oraz przyprawą do kurczaka i pozostawiamy w lodówce na 20 min.
Następnie obsmażamy kawałki piersi po 2-3 minuty z każdej strony i do całości dodajemy ok 300 ml śmietany 18% i dusimy na małym ogniu przez około 20 min. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy sos odrobiną soli.
Gotowe!

Uwagi: Pierś z kurczaka możemy również zastąpić piersią z indyka.

Podajemy z fasolą szparagową, kalafiorem, brokułami, w sezonie szparagowym wyśmienicie smakuje ze szparagami. 
2020-02-09 12:27 371

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.