Placki z cukinii

PLACKI Z CUKINII
Bardzo aromatyczne i wyjątkowo smaczne.
SKŁADNIKI:
700 g młodych, niedużych cukinii
50 g mąki
7 łyżek bułki tartej
40 g sera żółtego (opcjonalnie)
2 jajka
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 szalotki pokrojone w piórka
spora garść posiekanego koperku
listki oberwane z pół pęczka tymianku
płatkami chilli do smaku
sól, pieprz
olej np. ryżowy lub z pestek winogron
Wykonanie :
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy, razem ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Nadmiar wody odsączamy, można to zrobić przez sitko.
Cukinię wkładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, starty na grubych oczkach ser żółty, szalotkę, czosnek, doprawiamy solą , pieprzem i ziołami, całość dokładnie mieszamy.
Masa na placki z cukinii powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt wodnista, możemy dodać więcej bułki tartej. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
Placki doskonale smakują z dipem jogurtowo - ziołowym.
Smacznego
