PLACKI ZIEMNIACZANE

PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI/ OK. 24 SZTUKI

1 kg ziemniaków, umytych, obranych
1 łyżka mąki ziemniaczanej, ryżowej lub orkiszowej
1 spora cebula
1 duże jajko lub 2 malutkie
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia np. ryżowy lub smalec


PRZYGOTOWANIE
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach do miski, wymieszać. Następnie przełożyć na sitko i odstawić do odsączenia na ok.5 minut. Na koniec ziemniaki docisnąć dłonią, aby odlać jak najwięcej płynu.
Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko oraz sól i pieprz, wymieszać.
Rozgrzać patelnię i wlać olej. Gotową masę nakładać po 1 łyżce na rozgrzany olej i formować dość cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, z każdej strony przez ok. 2 - 3 minuty.
Placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać od razu po usmażeniu, kiedy są jeszcze chrupiące.

PROPOZYCJA PODANIA
Cukier lub cukier + kwaśna śmietana/ gulasz/ sos grzybowy/ sos czosnkowy


WSKAZÓWKA
-Jeśli nie chcesz brudzić sitka, możesz delikatnie przechylić miskę z masą, odstawić na ok. 5 - 6 minut, po czym odlać zbierający się płyn. Na koniec docisnąć dłonią, aby odlać jeszcze więcej soku. 
-Każdą porcję placków smaż na kilku łyżkach oleju (cały spód placka powinien być zanurzony, lecz nie za głęboko). Im grubsza i lepszej jakości patelnia, tym możesz dać mniej tłuszczu.
-Patelnia powinna być dobrze rozgrzana, inaczej placki będą się przypalać.
-Po usmażeniu pierwszej partii placków, sprawdź czy nie należy ich doprawić.


2020-01-21 19:53 822 Placki ziemniaczane, placki

Komentarze

~remo81

Moge jesc bez konca!

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.