Placki ziemniaczane z boczkiem i żurawiną

Placki ziemniaczane z boczkiem i żurawiną

Składniki dla 4 osób

1 kg ziemniaków
2 jajka
300g świeżej żurawiny
100g cukru
400g boczku/bekonu
80g mąki
Sól, pieprz

Pierwszą rzeczą którą się zajmiemy jest umycie żurawiny i zasypanie jej cukrem. W tym momencie najlepiej bybyło zostawić ją na noc w lodówce lecz jeśli nie pomyśleliśmy o tym dzień wcześniej możemy użyć tzw
skrótu i podgrzać ją w garnku bądź w kuchence mikrofalowej aby rozpuścić cukier i odstawić do ostygnięcia.
Nastepnie tarkujemy ziemniaki. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę cukru, mąkę oraz jajka. Jeśli ktoś chce można starkować również jedną dużą cebule. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

W między czasie smażymy nasz bekon na suchej patelni.

Smażymy placki na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z bekonem i żurawina.
2019-09-12 13:41 96 Placki ziemniaczane, Racuchy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.