PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOCZKIEM I ŻURAWINĄ










SKŁADNIKI/ 4 OSOBY
1 kg ziemniaków
2 jajka
80 g mąki
sól, pieprz, szczypta cukru
1 cebula (jeśli nie lubisz można pominąć)
300 g świeżej żurawiny, umytej
100 g cukru
400 g boczku/bekonu
olej ryżowy

PRZYGOTOWANIE
Żurawinę przełóż do rondelka, zasyp cukrem, podgrzej w garnku, aby rozpuścić cukier i odstaw do ostygnięcia.
Następnie ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj sól, pieprz, szczyptę cukru, mąkę oraz jajka.  Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie usmaż bekon na suchej patelni.
Placki smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z bekonem i żurawiną.
2019-09-12 13:41 336 co na obiad, Placki ziemniaczane, Racuchy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.