Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
polędwiczka wieprzowa (500 g), pokrojona w plastry 1,5 cm
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka oregano lub tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
5 szalotek lub 1 duża cebula, pokrojone w kosteczkę
4 spore ząbki czosnku, zmiażdżonego lub pokrojonego w plasterki
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy miodowej
ok. 100 ml bulionu warzywnego (można zastąpić wodą)
100 ml śmietanki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz






PRZYGOTOWANIE:
1. Plastry polędwiczki, oprószyć pieprzem i ziołami, odłożyć.
2. Cebulę z czosnkiem zeszklić na łyżce oleju, co chwilę mieszając. Odstawić.
3. Na patelni na łyżce masła z łyżką oliwy, podsmażyć mięso, z każdej strony po około 2 minuty, w miedzyczasie doprawiając solą.
4. Na polędwiczki wyłożyć cebulę z czosnkiem, dodać musztardę, natkę pietruszki, wlać bulion oraz śmietankę, wymieszać. Całość dusić około 2 minuty bez przkrycia.


PROPOZYCJA PODANIA:

ziemniaki tłuczone z dodatkiem masła/puree/makaron/ryż/kasza
surówka z kapusty pekińskiej/colesław/gruszki w occie


PORADY:
Nie należy zbytnio wydłużać czasu gotowania polędwiczki, ponieważ zrobi się twarda. Dopiero ponowne dłuższe gotowanie sprawi, że mięso znów zmięknie.
2019-11-21 13:12 896 co na obiad, Polędwiczki wieprzowe, sos musztardowy

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.