POTRAWKA Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

POTRAWKA Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
Świetny obiad w 15 minut.







SKŁADNIKI/ 3 PORCJE
2 łyżki masła
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub porwane grubo kawałki kurczaka z rosołu
3/4 szklanki bulionu*
1,5 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem
0,5 szklanki śmietany (pół na pół 30% i 18%)
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
garść natki pietruszki do posypania


PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na rozgrzane masło i chwilkę obsmażyć.
2. Następnie wlać bulion, wsypać marchewkę z groszkiem, wymieszać i gotować ok. 10 minut.
3. Wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
4. Na koniec posypać obficie natką pietruszki.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

WSKAZÓWKI:
Jeśli nie masz bulionu, możesz go zastąpić wodą, dodać 2 listki laurowe , 4 ziarna ziela angielskiego i ok. łyżkę sosu sojowego.
2019-12-05 11:51 956 co na obiad, POTRAWKA Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.