Prosty obiad w stylu orientalnym

Bardzo szybki, prosty obiad w stylu orientalnym :)… z tego co było w lodowce
Przepis możemy dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy (np. curry, tymianek, majeranek)…danie jest równie dobre w wersji bez mięsa
SKLADNIKI (3-4 osoby):
Dowolnie: opakowanie makaronu, kuskus, ryz itp.
500g mięsa wołowo - wieprzowego
2 średnie cebule drobno pokrojone
2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paski
1 puszka cieciorki (250g)
500ml przecieru pomidorowego (można zastąpić koncentratem 200g)
2 - 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
Przyprawy wg. uznania - u nas:
1 łyżka kminu (proszę nie mylić z kminkiem:)
1- 1,5 łyżeczki kolendry w proszku
¼ łyżeczki imbiru
opcjonalnie pieprz świeżo mielony (lub ziołowy)
sól do smaku
olej do smażenia
1- 2 garście świeżej kolendry dla jeszcze lepszego smaku i dekoracji (u nas sporo)
Wykonanie :
1. Cebule wrzucić na rozgrzany na patelni olej - smażyć do zeszklenia.
2. Dodać przecier pomidorowy, cieciorkę z zalewa, mięso mielone, listki laurowe, ziele angielskie, przyprawy. Trzymać na ogniu, aż mięso się zetnie, a powstały sos się nieco zredukuje (ok. 10min).
3. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek.
4. Sos wyłożyć na makaron, posypać świeżą kolendra lub natka pietruszki.
Smacznego



