Przepis na kotlety mielone

Składniki :

- 500g mielonego mięsa
- 1 bułka - może być czerstwa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- woda do namoczenia bułki - może być mleko
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie można dodać łyżkę musztardy
- tarta bułka do obtoczenia kotletów
- olej

Sposób przygotowania :

- bułkę zalać wodą lub mlekiem, namoczyć około 10 minut.
- do miski włożyć mielone mięso, startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dobrze wymieszać.
- w trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do garnka lub naczynia żaroodpornego.

Smacznego

2020-03-22 14:30 196 kotlety mielone, mięso mielone

Komentarze

Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Twój mail będzie nie widoczny.