Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną zupę z dyni.

SKŁADNIKI/ 4 porcje:
1 dynia Hokkaido (do 1 kg) umyta, oczyszczona z nasion i włókien, następnie pokrojona w kostkę razem ze skórką
2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w kostkę
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1 litr bulionu warzywnego
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub do smaku
1 łyżeczka kurkumy opcjonalnie
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz
syrop klonowy do smaku opcjonalnie
PROPOZYCJE PODANIA :
śmietana/ prażone pestki dyni/ słonecznika/ chrupiący boczek/ grzanki/ masło palone z dodatkiem szałwi/ olej z dyni
PRZYGOTOWANIE:
1.W większym garnku na maśle zeszklić cebulę i czosnek.Dodać dynię, ziemniaki, marchewkę, imbir i gałkę muszkatołową. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
2.Dodać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień, po czym gotować na średnim ogniu, do miękkości ok. 15 minut.
3.Zupę zmiksować blenderem na krem.
4.Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem.
Na koniec udekorować ulubionymi dodatkami.
PROPOZYCJE PODANIA :
śmietana/ prażone pestki dyni/ natka/ chrupiący boczek/ grzanki/ masło palone z dodatkiem szałwi/ olej z dyni/ feta
PORADY:
Zupę z dyni z łatwością możemy modyfikować, dodając inne przyprawy m.in. cynamon, kumin, płatki chili, paprykę w proszku , tymianek, rozmaryn, oregano, czy też sok z pomarańczy.
Jeśli nie mamy bulionu, możemy dodać wodę i nieco więcej przypraw.
Ilość soku z cytryny oraz bulionu, zależeć będzie od rodzaju dyni.
Jeśli chcemy, aby zupa miała delikatniejszy smak, możemy pominąć czosnek i kurkumę, a następnie dodać ok. 100ml. śmietany 30% - 36%.

Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy