Print Options:

Makaronowa Sałatka z Czerwoną Fasolą

Makaronowa sałatkę z czerwoną fasolą
Danie , ,
Trudność Łatwy
Time
Czas gotowania: 30 min Całkowity czas: 30 min
Porcji 4
Najlepszy Cały rok
Description

Pyszna i sycąca sałatka, która jest świetnym posiłkiem zarówno na lunch, kolację, do pracy czy szkoły. Dobra od razu po przygotowaniu oraz następnego dnia. Polecamy!

Makaronowa Sałatka z Czerwoną Fasolą
    Składnik na makaronowa sałatkę z czerwoną fasolą
  • 225g Makaronu macaroni (Makaron ugotować al dente)
  • 60dag Boczku wędzonego lub bekonu, pokrojonego w wąskie plasterki (Podsmażyć boczek)
  • 1 Cebula, pokrojona w kosteczkę (Dodajemy do składników)
  • 1 Zmiażdżony ząbek czosnku (Dodajemy do składników)
  • 4 Jasnozielone łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki (Dodajemy do składników)
  • 425g Puszka czerwonej fasoli, odsączonej (Dodajemy do składników)
  • Sól (Do smaku)
  • Świeżo mielony pieprz (Do smaku)
  • Składniki na dressing
  • 4 Łyżki oliwy z oliwek (Dodać do składników)
  • 2 Łyżki octu winnego (Dodać do składników)
  • 1 Łyżka natki pietruszki, posiekanej (Dodać do składników)
  • Sól (Do smaku)
  • Pieprz (Do smaku)
Instructions
    Makaronowa sałatka z czerwoną fasolą
  1. Jak przygotować makaronową sałatkę z czerwoną fasolą?Makaronowa sałatkę z czerwoną fasolą

    SKŁADNIKI:
    225 g makaronu macaroni
    60 dag boczku wędzonego lub bekonu, pokrojonego w wąskie plasterki
    1 cebula, pokrojona w kosteczkę
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    4 jasnozielone łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
    425 g puszka czerwonej fasoli, odsączonej
    sól, świeżo mielony pieprz

    DRESSING:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    sól, pieprz

    1. Makaron ugotować al dente.
    2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek, aż wytopi się tłuszcz. Dodać cebulę i dalej smażyć, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
    3. Bekon z cebulą i czosnkiem, fasolę i selera dodać do makaronu, wlać dressing i wymieszać.


    WSKAZÓWKA
    Ocet winny z powodzeniem zastąpisz octem balsamicznym lub jabłkowym.
    Kupując seler naciowy, wybieraj mniej przerośnięty o jasnozielonych łodygach.
    Z ciemnozielonych łodyg, usuń twarde włókna, dzięki czemu seler będzie smaczniejszy.

Słowa kluczowwe: Sałatka, makaron, seler, czerwona fasola