Print Options:

Przepis na krem z buraków

Krem z buraków
Danie , ,
Trudność Łatwy
Time
Czas gotowania: 35 min Całkowity czas: 35 min
Porcji 4
Najlepszy Jesień
Description

Krem z buraków

Zależy w jakiej części Polski mieszkasz i jakie tradycje świąteczne oraz przepisy przekazywane były z pokolenia na pokolenie. W niejednym domu na wigilijny stół podawana jest zupa z buraków - w postaci krem z buraków. Pyszna, aksamitna i bardzo aromatyczna. Polecamy!

Krem z buraków
    Składniki na krem z buraków
  • 6 - 8 buraków gotowanych
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 l litra bulionu
  • śmietana
  • słonecznik
  • przyprawy do smaku
Krem z buraków
    Jak przygotować krem z buraków?
  1. Krem z burakówKrem z buraków

    Ugotuj ziemniaki oraz buraki w garnku w mundurkach, bądź w piekarniku. W międzyczasie na patelni zeszklij cebulkę oraz czosnek. Pokrój warzywa w maleńką kosteczkę i zblenduj razem z bulionem w blenderze dodając na przemian trochę warzyw i bulionu. Dopraw wedle uznania. Masa powinna być jednolita i gęsta. Zabiel śmietanką jeśli lubisz i posyp słonecznikiem. Pyszne!

Fakty żywieniowe

Wielkość porcji 1

Porcje 4

Słowa kluczowwe: co na obiad, przepis na, krem z buraków, buraki,