Print Options:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
Trudność Średni
Time
Czas gotowania: 60 min Całkowity czas: 1 godz.
Porcji 5
Najlepszy Zima
Description

Pierogi z kapustą i grzybami

Świąteczny stół rządzi się swoimi prawami, a pierogów z kapustą i grzybami nie może na nim zabraknąć. Toteż dzisiaj mamy dla Was idealny przepis na świąteczne pierogi, które rozpływają się w ustach.

Pierogi z kapustą i grzybami
    Składniki na ciasto - pierogi z kapustą i grzybami
  • 4 łyżki oleju
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Składniki na farsz - pierogi z kapustą i grzybami
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 100g grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
  1. Przygotowanie ciasta na pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

    Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę, dodaj po kolei sól i olej oraz wlej szklankę gorącej wody i wyrób ciasto - ręcznie. Na początku jeśli ciasto jest dla Ciebie za gorące - użyj łyżki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Następnie całą kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na około 30 minut. Dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Po odleżeniu podziel ciasto na 2 bądź 3 części i odłóż na bok, a jedno rozwałkuj. Wytnij kółka, możesz je odcinać od szklanki.

  2. Przygotowanie farszu - pierogi z kapustą i grzybamiPierogi z kapustą i grzybami

    Teraz zabieramy się za środek. Grzyby opłucz i zalej ciepłą wodą najlepiej na całą noc. Nie wylewaj wody, w której się moczyły. Posiekaj drobno kapustę i zalej wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem soli około godzinę. Dodawaj wody, w której moczyły się grzyby, gdy będzie parować. Po ugotowaniu odciśnij kapustę bardzo dokładnie. Zeszklij na oleju cebulkę, dodaj grzyby oraz kapustę i chwilę podsmażaj. Dodaj przyprawy. Na środek ciasta wykładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi. Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 2 minuty dopóki nie wypłyną na powierzchnię i gotowe. Smacznego!

Fakty żywieniowe

Wielkość porcji 1

Porcje 5

Słowa kluczowwe: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami, pierogi, przepis na pierogi, Boże Narodzenie,